1/Θ Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλοκωφών Καλλιθέας


Η ΤΥΦΛΟΚΩΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την τυφλοκώφωση σαν ξεχωριστή αναπηρία

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Τυφλοκωφών ( EdbN ) ξεκίνησε μία εκστρατεία με σκοπό να αναγνωριστεί η τυφλοκώφωση σαν ξεχωριστή αναπηρία. Έτσι στις 12/01/2004 καταθέτουν στο Ευρωκοινοβούλιο σαν συντάκτες οι Richard Howitt, Mario Mantovani, Elizabeth Lynne, Patricia Mckenna και Ilda Figueiredo την παρακάτω ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ, «σχετικά με τα δικαιώματα των τυφλοκωφών», η οποία με υπογραφές από 323 ευρωβουλευτές εγκρίνεται την 01/04/2004 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • λαμβάνοντας υπόψη τον κανόνα 51 του κανονισμού του,
  • λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 13 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ,

Και ενώ :

  1. Η τυφλοκώφωση είναι μία ξεχωριστή αναπηρία, λόγω του συνδυασμού της δυσκολίας στην όραση και την ακοή ταυτόχρονα, ο οποίος οδηγεί σε δυσκολίες στην πρόσβαση στην πληροφόρηση . την επικοινωνία και την κινητικότητα,
  2. Υπάρχουν περίπου 150.000 άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι τυφλοκωφοί,
  3. Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι εντελώς κωφοί και τυφλοί , αλλά οι περισσότεροι έχουν δυνατότητα μειωμένης χρήσης της μιας ή και των δυο αισθήσεων,
  4. Επειδή έχουν μια ευδιάκριτη ανικανότητα, οι τυφλοκωφοί άνθρωποι, χρειάζονται συγκεκριμένη υποστήριξη που παρέχεται από άτομα που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις.

Καλεί τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη –μέλη να αναγνωρίσουν και να εφαρμόσουν τα δικαιώματα των τυφλοκωφών.

Δηλώνει ότι και οι τυφλοκωφοί άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι οι πολίτες της ΕΕ και ότι τα δικαιώματα αυτά πρέπει να επιβληθούν με την κατάλληλη νομοθεσία σε κάθε κράτος-μέλος και πρέπει να περιλαμβάνουν:

  1. Το δικαίωμα της συμμετοχής στη δημοκρατική ζωή της ΕΕ.
  2. Το δικαίωμα στην εργασία και την πρόσβαση στην εκπαίδευση, μέσα από τον κατάλληλο φωτισμό, την αντίθεση της φωτεινότητας ( κοντράστ ) και όλες τις απαραίτητες προσαρμογές.
  3. Το δικαίωμα στην εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική αλληλεγγύη.
  4. Το δικαίωμα στην δια βίου εκπαίδευση.
  5. Το δικαίωμα να προβλέπεται η ένας προς ένα κατάλληλη υποστήριξη με βοηθούς επικοινωνίας-οδηγούς, διερμηνείς τυφλοκωφών και/ή μεσολαβητών.

Αναθέτει στον Πρόεδρο να διαβιβάσει αυτήν την δήλωση στην Επιτροπή, στο Συμβούλιο και τις Κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

Μετάφραση: Νικόλαος Ι. Δημητρίου

 

[Το σχολείο μας] [Όταν συναντώ έναν τυφλοκωφό] [Τυφλοκώφωση: μια ξεχωριστή αναπηρία] [Θέσεις για μια καλύτερη εκπαίδευση] [Τα νέα μας] [Δ/νση σχολείου] [Χρήσιμες συνδέσεις] [Τα δικαιώματά μας] [Credits]